Home, sour home

Ik schreef al eens eerder een stukje met deze titel. Ik was drie maanden in Thailand geweest en had een reisblog bijgehouden. Eenmaal thuis schreef ik m’n laatste stukje, het stukje ‘Home, sour home’. Drie maanden was ik weg geweest en ik had geen centje heimwee gevoeld. Lopend van de gate naar de bagagehal op Schiphol wilde ik maar één ding: omkeren. Terug naar het Verre Oosten. Zelfs nog eens 11 uur in een vliegtuig naast een stinkende man zitten. Als ik maar niet naar huis hoefde.

Ik houd van reizen. Ik houd van andere culturen, van het eten, van het in het nu leven, van het terugkeren naar de essentie, naar de simpele vragen. Eén van de kerndoelen van de Klassieke Talen ‘reflectie op het eigene door confrontatie met het vreemde’, vind ik ook terug tijdens het reizen. Is de verzorgingsstaat beter dan zelf te zorgen voor je oudere familieleden? Worden we echt gelukkiger van efficiëntie? Door me onder te dompelen in een andere cultuur word ik gedwongen na te denken over dergelijke dingen. Verstoten van alles wat vertrouwd is, leer ik mezelf beter kennen, leer ik wat echt van waarde is.

Ik houd van reizen. Maar sinds ik hersenletsel heb, is het allemaal net wat ingewikkelder. Sprong ik voorheen nagenoeg onvoorbereid op een vliegtuig, heb ik het nu nodig om alles goed uit te doktoren. Dat kost energie. Ook ter plekke is het niet langer louter pret. Ik moet bijkomen van de reis, wennen aan de nieuwe omgeving en, zoals altijd, veel rusten. Weer thuis moet ik een week uittrekken om bij te komen. Reizen voegt nog steeds veel toe aan mijn leven, maar ik moet er ook veel voor opofferen. De balans slaat maar net positief uit. En dus ben ik altijd ontzettend blij om weer thuis te zijn. Home, sweet home.

Omdat het zo veel kost, en omdat ik al best vaak (binnen Nederland) weg was geweest, hoefde ik dit jaar niet op vakantie. Sowieso leek het me wel ok om eens in de twee jaar naar het buitenland te gaan. Meer dan genoeg. Dus had ik een heerlijke zomer in eigen land. Ik was een paar dagen in Leiden, ging naar een bruiloft, had m’n nichtje te logeren, ging zelf logeren bij een vriendin, fietste, zwom en zat lekker in de tuin. Een heerlijke zomer.

Maar ineens ging het kriebelen. Ik keek wat rond op AirBnB en het kriebelde nog meer. Italië. Wat zou ik daar graag weer heen gaan. Ik was er voor mijn doen al eeuwen niet geweest, namelijk 5 jaar. Maar nee, ik zou niet op vakantie dit jaar.
Op een zondag keek ik nog eens op AirBnB. Ik keek naar vluchten. Ik zocht een huurauto. Een uurtje later had ik een hele vakantie uitgezocht. Wilde ik dan toch weg? De volgende dag legde ik het voor aan mijn vader, nog een dag later was het geboekt, zes weken later vlogen we naar Toscane.

Eergisteren kwam ik weer thuis. Na een heerlijke vakantie. En voor het eerst sinds mijn hersenletsel vond ik dat thuiskomen maar niks. Ja, fijn hoor, m’n eigen bed. Ja, fijn, m’n katten knuffelen. Maar ik zou toch liever nog in Toscane zitten. Home, sour home. En dat gevoel maakt me zo gelukkig! Dat ik weer liever op reis ben dan thuis. Dat ik dat stukje van mezelf terug heb.

Dat wil niet zeggen dat het niet ook zwaar was. Dat de spanning vooraf me energie kost. Dat ik ter plekke vele fysieke ongemakken heb gekend. Dat ik me zelfs zo slecht heb gevoeld dat ik m’n bed niett uit durfde, bang om meteen door m’n hoeven te zakken. Dat ik gewoon vaak heel moe was. Maar ik herstelde sneller. Ik ben veerkrachtiger. Ik heb meer vertrouwen dat het wel goed komt, ook als het slecht gaat. En ik had gezelschap en een plek gekozen waar(mee) dat ook kon. Waar ik kón herstellen. Waar ik kón rusten. Waar ik kón mijmeren in een hangmat tussen de olijfbomen. En waar ik fantastische dingen heb kunnen doen en heerlijke dingen heb kunnen eten. En heb kunnen reflecteren op eigen cultuur en eigen leven.

En dus is het thuis in het koude Nederland net wat minder fijn. En dat vind ik dan weer heerlijk. Home, sour home. Olé.

img_5113

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s