Quote

Odi et amo

Odi et amo. Quare id faciam fortasse requiris.
Nescio, sed fieri sentio et excrucior.

Ik haat en ik heb lief. Waarom ik dit doe, vraag je je misschien af.
Ik weet het niet, maar ik voel het gebeuren en word erdoor gekweld.

{Catullus, Carmen 85}

Ik haat en bemin Amsterdam. In tegenstelling tot de lyrische ik uit Carmen 85 weet ik dondersgoed waarom.

Sinds het ongeluk ben ik Amsterdam gaan haten. Trouwens niet omdat Amsterdam het plaats delict van het ongeluk is. In dat opzicht verwijt ik haar niets. Nee, ik haat Amsterdam omdat het voor mij een minder leefbare plek is geworden.

Omdat het in Amsterdam ALTIJD en OVERAL druk is. Omdat het nooit stil is. Omdat er zoveel mensen op elkaar zitten gepakt, dat ik altijd wel iets hoor als ik een raam open zet. Omdat ieder geluid harder bij mij binnen komt en omdat er hier altijd geluid is. Omdat een tripje naar de supermarkt een tripje door de drukte en de herrie betekent. Omdat een rustige wandeling in het park voor mij geen rustige wandeling is. Omdat er overal mensen, overal auto’s, overal scooters, overal toeters, overal en altijd geluid en drukte is.

Omdat ik hier niet kan fietsen. Omdat ik de visuele informatie niet snel genoeg kan verwerken om me in deze drukte veilig te verplaatsen. Omdat ik altijd in drukke trams zit. Omdat ik het omroepsysteem van de trams zonder oordoppen niet trek.

Omdat ik hier voortdurend geconfronteerd word met het leven van voor het ongeluk. Omdat ik hier niet meer werk, geen theaters meer bezoek, niet meer naar de film ga, niet meer naar de kroeg, niet meer in het park in de zomer. Omdat ik hier niet meer kan genieten van alles wat de stad te bieden heeft.

Dus wil ik naar een hutje op de hei. Of in mijn geval het equivalent daarvan, een rijtjeshuis in de polder. Met tuin. Rust. Buiten kunnen zijn zonder drukte of herrie. Boodschappen kunnen doen, kunnen fietsen, een wandeling kunnen maken in het bos. Ook voor het ongeluk hield ik van hutjes op de hei. Of op een berg. Of in de polder. Maar mijn leven was in de stad. Wat hield ik van de stad. Wat houd ik van de stad.

Sinds het ongeluk houd ik nog steeds van Amsterdam. Omdat het mijn stad is.

Omdat ik iedere keer dat ik de deur uit ga geniet van de prachtige huizen en gebouwen. Omdat ik graag langs de grachten en over de bruggen slenter. Omdat ik steeds de historie voel.

Omdat alles hier te doen en te krijgen is. Omdat de lekkerste koffie op loopafstand te vinden is. Omdat speciaalzaken het hier overleven. Omdat ik eten uit alle landen kan afhalen. Omdat hier theater is en musea zijn.

Omdat Amsterdam zo links en zo progressief is. Omdat er hier zoveel mensen zijn met dezelfde idealen. Omdat er hier zoveel verschillende mensen zijn.

Omdat Amsterdam me herinnert aan mijn leven voor het ongeluk. Omdat ik de hoop op dat leven nog niet wil opgeven.

Door mijn hersenletsel ben ik Amsterdam gaan haten. Kan ik er niet meer mee leven. Maar ik zal Amsterdam ook altijd liefhebben. En ik vraag me af of ik zonder haar kan leven.

7 responses to “Odi et amo

 1. Ik had hetzelfde toen ik na m’n crash in hartje Deventer zat, lekker dat alles dichtbij was en zo. Ik kwam alleen nooit ergens… En wat is het een verschrikkelijk goed idee geweest om naar een dorp te gaan. Deventer en Apeldoorn binnen autobereik, een dorp met de noodzakelijke winkels op een kilometer of zes en een dorpssupermarkt op vijf minuten lopen voor als het echt nodig is. Aanrader, echt! Wel de lusten, niet de lasten van de stad. Kom een keer langs en raak ook overtuigd 😉

 2. Oef, wat is dit herkenbaar!
  Blijf ik in Utrecht of ga ik weg?
  Ik ben er niet uit.
  Wel dat ik weg wil uit dit huis.
  Maar waarheen dan?
  Wordt vervolgd. Dus.
  Bij jou vast ook…
  Liefs, Marloes

 3. Toch een heel andere tekst, maar her en der een overeenkomst: ‘Mijn stad’ van Stef Bos (http://www.youtube.com/watch?v=QCYwFhfaspc). Eén van mijn favorieten, momenteel ook in de reclame.
  Je schrijft net zo poëtisch als het lied is. Helaas is de realiteit dat meestal minder :(.

 4. Pingback: Een huis een huis een huis!!!!!!!! | Rosie-M

 5. Hallo Rosie-M,
  Wat een geweldige schrijfster ben je ! Ik heb nog maar een paar pag’s van je gelezen, maar je imponeert. Ik ga nog een keer alles op volgorde doornemen, fijn dat je dit hebt opgezet.
  Ik lees dit o.a. voor enige vriendinnen met nah (plus m’n zus) en kan me steeds beter in deze wereld verplaatsen. Dank je wel, At.
  En, “het ga je goed!”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s